Urejanje vrtov

Kako bo izgledal naš vrt je odvisno od vsakega posameznika. Urejanje vrtov dandanes mnogim predstavlja užitek in hobi. Za urejanje okolice si nekateri vzamejo celo popoldne, spet drugi pa si za vrt vzamejo le trenutek časa.  Nekateri prisegajo na romantiko, drugi na vrtiček, tretji pa na čisto klasičen vrt. Urejanje vrtov mnogim predstavlja težave, zato vam spodaj ponujamo nekaj idej, kako lahko vaš vrt izgleda.

Urejanje vrtov

  • Predhišni vrt: To so ponavadi ožji vrtovi, saj so stojijo med cesto in hišo. Največkrat naredijo prvi vtis o lastniku ter njegovem urejenem vrtu. Na njem največkrat najdemo cvetlice ter nekaj zelenja. Urejanje okolice je tukaj hitro in enostavno.
  • Klasičen vrt: Na njem najpogosteje najdemo nekaj rož, dreves, majhen vrt z zelenjavo ter nekaj dreves. Pomembno je kako bomo razporedili stvari. Zaradi drevja skoraj čez celo leto uživamo v žvrgolenju pric, saj si tam lahko najdejo svoje mesto. Velikokrat na obisk lahko pride tudi kakšna veverica ali malo manj priljubljena podlasica.
  • Zeliščni vrt: Za zeliščni vrt potrebujete tudi nekaj znanja, kakopravilno skrbeti za zelišča. Namreč nekatera so za svojo rast precej zahtevna. Čeprav imajo le redka zelišča velike cvetove, pa so toliko bolj posebna zaradi njihovega vonja in oblik listov. Takšno urejanje vrta je zelo primerno za tiste, ki uživate v zeleni barvi.
  • Japonski vrt: Čeprav se sliši zelo nevsakdanji vrt, pa se za njegovem imenu skriva vse prej kot to. To je vrt, kjer se boste sprosili, našli svoj mir in se navdušili s harmonijo narave. Na takšnem vrtu najdete naravo: cvetlice, zelenje, drevesa, vodne površine, … Vrt ne sme delovati umetno, ampak kot, da bi ga ustvarila narava sama.
  • Vodni vrt: Mnogi ljudje uživajo ob šumenju vode, zato si v takšnem primeru na vrtu posatvijo ribnik ali bazen. S tem pa se v vrt vnese tudi veliko narave, saj v njem živi veliko živih bitij. Poleg rib, lokvanji, rogozi, ter ostale vodne cvetlice na vrt privabijo mnogo žuželk.
  • Romantični vrt: To je vrt zaljubljencev. Na njem seveda zato ne sme manjakti vrtnic, trajnic, sivke, ter nekaj zelišč. V takem vrtu je najbolj pomemben vonj, zato tukaj najdemo rastline, ki imajo svoj prijeten vonj. Ta pa ima lahko na nas različne učinke, lahko nas pomirja, poživlja, sprosti, navdihuje, …

Urejanje vrtov torej pomeni, da si vsak naredi vrt po svoji želji. Pomembno je samo, da na svojem vrtu uživate in z veseljem opravljate urejanje vrta.